torstai 1. tammikuuta 2009

Lukemista

Lupasin palata joulupukin tuomiin kirjoihin! Minulla on iso onni ja ilo ukossani – tietysti monestakin syystä, mutta yksi niistä on hänen loistava lahjomistaitonsa. Kaikkea ihanaa kääriytyy ja kuoriutuu paketeista. Nyt siis esittelyssä kirjalahjat:

Sain botswanalaisen tuomarin ja ihmisoikeusaktivistin, Unity Down ensimmäisen romaanin Far and Beyon’. Down kirjat ovat astetta, oikeastaan montakin astetta vakavammin ja realistisemmin botswanalaisesta arjesta kertovia kirjoja kuin kevyemmät Mma Ramotswet. Siinä missä Mma Ramotswen Botswana näyttäytyy sopivasti sateisena, sinitaivaan alla perinteitä kunnioittavana, hyväntuulisena onnelana, Down Botswanassa noitatohtorit, aids, lapsenryöstöt ja muti-murhat (palaan tähän muti-teemaan pian) ovat arkipäivää. Down kirjoissa on toki tulevaisuuteen toivoa valava asenne, mutta ne ovat eri ’värisiä’ ja soivat eri sävellajissa kuin McCall-Smithin teokset. Tsekkaa tästä kirja-arvostelu. Down muita kirjoja ovat The Screaming of the Innocent (2002), Jiggling Truths (2003) ja The Heavens May Fall (2006). Ei tiettävästi saa suomennettuina. Dow on vieraillut Mukkulassa 2007!


Paksussa paketissa oli Robyn Scottin Twenty Chikens for a Saddle. The Story of an African Childhood. En osaa sanoa kirjasta vielä mitään, enkä kirjoittajastakaan paljoa tiedä, mutta vaikuttaa lupaavalta! Omaelämäkerrallinen, kertoo paitsi kirjailijan lapsuudesta ja nuoruudesta Botswanassa, myös maan lähihistoriasta: demokratian menestystarinasta AIDSin varjossa. Sivut täällä.


Lisää naiskirjailijoita! Ystävä suositti ja minä vähän vinkkasin joulupukille nigerilaisen Chimamanda Ngozi Adichien esikoisteoksesta Purple Hibiscus. Adichien toinen, palkittu romaani on Half of a Yellow Sun. Kumpaakaan en ole vielä siis lukenut, mutta Purple Hibiscus odottaa hyllyssä…Purple Hibiscus kertoo 14-vuotiaan tytön kasvutarinan sodan keskellä. Tässä enemmän kirjailijasta ja teoksista.


Vielä löytyi Robin Malanin toimittama novellikokoelma Being here. Modern short stories from Southern Africa. Siitä olen jo jotain maistellut. Sisältä eteläisen Afrikan ääniä niin ikään lähihistoriasta, 1960-luvulta eteenpäin. Välillä rankkaa, ymmärrettävästi.

Näiden kanssa mennään nukkumaan, jos maltetaan. Kuten sen ukkokullankin :)

4 kommenttia:

_hoya_ kirjoitti...

Eka kirja vaikuttaa oikein mielenkiintoiselta. Kiitos vinkistä!

Anu kirjoitti...

Tykkään ajatuksesta, että luet sikäläisten naisten (ja miesten) teoksia. Tuo ne sitten tänne, että mekin saamme lukea. Täältä kun meinaa saada vähän huonosti sikäläisiä opuksia, ellei niitä ole itse tänne kantanut (tai lennättänyt...).

Mulla menossa tällä hetkellä Suomen kirkon historia autonomian ajalta. On mielenkiintoisesti kirjoitettu (käsiala Eino Murtorinteen) monine poliittisine käänteineen ja herätysliikkeiden syntyineen. Sivuja on paljon ja omaksuttavaa runsaasti. :D

irkku kirjoitti...

Ostin silloin lokakuussa juuri tuon Unity Down 'Far and Beyon' (ja kaksi muuta sen lisäksi). Olen lukenut pari niistä aikaisemmin, mutta nyt vasta sain aikasiksi hankkia omaksi. Ovat hyviä - ja laittavat miettimään monia omia Botswana-kokemuksia joko "aivan niin!" tai "no nyt ymmärrän tämänkin" -näkökulmasta :)

Savu kirjoitti...

_hoya_: Se on todella hyvä ja mielenkiintoinen! Minulla on myös pari muuta häneltä, mutta ne ovat Suomessa. Kaikki hyviä.

Anu: Ooh, kirkkohistoriaa! Mutta totta tuo mitä sanot: kirjat painavat. Me ollaan usein lähetetty paketteina niitä kotiin, tulevat sitten perästä aikanaa. Huh, täältä takaisin paluuta en halua vielä ajatella...Konttia pukkaa...täyteen...

Iiris: Aivan just näin! Koko ajan saa nyökytellä ja hymistä, että niin just noin se näyttää olevan tai hämmästellä että ohhoh, onko se tosiaan noin!