sunnuntai 14. joulukuuta 2008

Tänään

kävimme Ramotswassa. Se on kylä noin 40 kilometrin päässä Gaboronesta, lähellä Etelä-Afrikan rajaa. Siellä on vuonna 1969 avattu luterilainen sairaala. Kuvauskohteena Ramotswan kylänraitin baari ja lehmiä.

Ramotswasta Mokolodiin, iltapäivän kuumuteen eläimiä bongaamaan! Hitaan lounaan jälkeen starttasimme lyhyelle kierrokselle, jolla näimme kuitenkin paljon elukoita. Impaloita, pahkasikoja, paviaaneja, kiukkusen gnun, helmikanoja, sekä violetin ja mustan linnun (Iiris, ei ollut lintukirja mukana!).
Paras yllätys tuli yhtäkkiä tiellä vastaan: norsuja! Mies veti jarrut suttiin emmekä saaneet sanaa suusta, sillä näyssä ei joku täsmännyt. Siinähän ei ole mitään outoa, että norsuja tulee puistoissa vastaan, mutta harvemmin kolme pientä elefanttia marssii näin. Elikoilla olikin taluttajat! Kun tormistauduimme kameran varteen, saimme enää kuvia peräpäistä.
Palattuamme respaan kyselin tyttäriltä, että mikä on meininki kun norsuja näin talutetaan. Kuulemma ne kolme kohtaamaamme elefanttia ovat puiston ainoat ja ne liikkuvat aina hoitajiensa kanssa, eivät koskaan yksin. Niiden kanssa voi mennä kävelemään, jos on yli 16vee (ja varaa ajan viikonloppuna ja maksaa 550 pulaa per kärsä, minimi neljä kävelijää).

Poikanen oli kiukkuinen, kun ei nähnyt noosuja. Nukkui onnensa ohi. Hänen puheensa alkoi jo sammaltaa Ramotswasta lähtiissä siihen malliin, että arvelimmekin, ettei pikkukaveri jaksa koko reissua tirsatta. Tyyppi huomasi itsekin väsymyksensä. Hän yritti sanoa jotain, mutta lause ei tullut oikein selkeästi ulos suusta vaan muuttui loppua kohti mongerrukseksi. Piti sitten pienen tauon ja tuumasi hymy huulessa: Höh, enhän mää itekkään enää ymmällä tätä kieltä! Kieli palasi päikkäreiden jälkeen ja äiti sai kuulla olevansa taukkis, kun ei herättänyt Poikasta norsuja kyttäämään.

5 kommenttia:

irkku kirjoitti...

Ihana tuo puu! Opin tuntemaan sen nimellä 'Kalahari Christmas Tree' - erittäin osuva nimi, koska se kukkii juuri näin joulun seutuun. Virallisesti se on Sickle Bush (Dichrostachys cinerea), jos ketä kiinnostaa.
Mutta valitettavasti "violetti ja musta lintu" menee mun määrityskyvyn ulkopuolelle. Varsinkaan kun en ole varma, onko kyseessä 2 lintua (violetti JA musta) vai yksi, jossa on molemmat värit. Jälkimmäisessä tapauksessa kyseessä voisi olla joku starling (kottarainen) tai sunbird (nektarilintu), mutta helpompaa olisi, jos sinulla olisi lintukirja mukana aina kun aiot nähdä lintuja :)

Anonyymi kirjoitti...

Heh... voi haamitusta. Ehkä kuitenkin joskus vielä näette norsuja, ennen kun palaatte Suomehen. Maajussitar

Anonyymi kirjoitti...

Unohtu mainita, että totta tosiaan, mainio tuo puu. Maajussitar

Savu kirjoitti...

Iiris: heh, ne oli kaks eri lajiketta. Helpottiko? Ehkä kaivan sen lintukirjan esille.

Maajussitar: Juu, EAn puolella on ihana Elephant Sanctuary, jossa hoidetaan loukkaantuneita ja orpoutuneita norsuja. Kun Poikasen isosisko tulee, aiotaan mennä sinne. Siellä saa kärsäkkäisiin kontaktiakin.

Anonyymi kirjoitti...

Vai ei nukkuessa näe noosuja! Onhan se kyllä kumma, kun kukaan ei PikkuUkkoa herättänyt näkyä ihmettelemään. Vai oliko aikuisetkin niin yllättyneitä marssijoista?

-Kolmen koplan P