keskiviikko 17. joulukuuta 2008

Tuleeko tästä tuluskukkaro...

Vihdoin pääsen esittelemään uuden mekon! Mutta ensin pakollinen annos kankaan historiaa:


iShweshwe-kankaan alkuperään päästäkseen on matkattava 1650-luvulle, varhaisten Kappiin saapuneiden eurooppalaisten matkatavaroiden purkupaikalle. He toivat mukanaan lähinnä Intiassa ja Hollannissa painettuja indigo-värjättyjä kankaita, jotka saavuttivat uudessa kotimaassa suuren suosion.

1850-luvulla saksalaiset protestantit tulivat ja toivat mukanaan samaa kangasta, tuolloin se tunnettiin nimellä German tai Jeruman print. Se oli suosittua työvaatteiden kangasta, sillä se oli kestävää ja edullista. Kankaat oli usein koristeltu kukka- tai geometrisin kuvioin. Pikkuhiljaa kankaanpainannan keskuksesi Euroopassa muodostuivat Unkari ja Tsekkoslovakia.


1930-luvulla johtava tsekkoslovakialainan kangastehdas muutti Englantiin, Lancashiren alueelle, jonne pian perustettiin useita muitakin kangaspainoja. Suosituimmaksi kankaaksi osottautui merkki, joka kantoi nimeä ‘Three Cats’.


Lopulta vuonna 1984 indigokankaiden painanta aloitettiin myös Etelä-Afrikassa. Kun viimeinen tehdas Englannissa lopetti, kankaan painannan otti vastuulleen ja nimiinsä kuvioita myöten Da Gama Textiles Etelä-Afrikassa. tänä päivänä tuo tehdas on 45% työntekijöidensä omistuksessa ja näin takaa turvatun tulevaisuuden sekä työntekijöille että heidän perheilleen.


Da Gama tehdas lisäsi perinteisen sinisen kankaan lisäksi tuotantoon suklaanruskean ja punaisen sävyt. Perinteiset, vanhat mallit ovat edelleen painossa, mutta lniiden lisäksi puolivuosittain julkisestaan aina uusien suunnittelijoiden kuosit. Aidon shweshwen tunnistaa ’Three Cats’ painatuksesta kankaan takapuolella.


Etelä-Afrikassa kangasta kutsutaan nimellä shweshwe. Sana selittyy joko Basotho kuninkaan Moshoeshoe I:n nimestä (hän sai lahajaksi sinistä kangasta ranskalaisilta lähetystyöntekijöiltä 1840-luvulla). Toinen selitys on maallisempi ja käytännöllisempi: kangas on alkuun kovaa ja muodostaa hamekankaana naisten askeltaessa äänen shwee, shwee, shwee…


Botswanassa shweshwe tunnetaan German Print -nimellä ja setswanankielisellä leteise tai leteitshe -nimellä.


Etelä-Afrikassa ja Botswanassa tästä kankaasta on tullut naisten juhla- ja arkivaatteiden perusta. Nuoremmat naiset käyttävät iShweshwe-kangasta trendikkäämmissä hameissa, topeissa ja juhlapukeutumisessa, vanhemmat naiset teettävät siitä perinteisiä mekkoja/esiliinoja, jotka koristellaan sävyyn sopivin kirjailuin.


Kangasta ostetaan metreittäin, puolikkaita ei saa. Kangas on noin 90 senttiä leveää. Valko-punainen/sininen/ruskea kangas on hiukan halvempaa kuin kelta-punainen/ruskea/sininen kangas. Kangas tuoksuu todella voimakkaalle ensi alkuun. Se on ennen pesua niin kovaa, että sen voi taittaa vaikka laatikoksi! Mutta pesussa se pehmenee pikkuhiljaa.


Olen toistaiseksi ostanut yhden valmiin ruskean german print -kietaisuhameen ja teettänyt toisen punaisen. Poikasella on paita, muistatte ehkä. Lisäksi kotona on shweshwestä verhoja, pöytäliinoja ja seinäkoriste.


Viimeksi teetin tämän kuvissa olevan mekon. Tykkään kovasti! Värit ovat vähän hailakat kuvissa, kiitos ikipaisteen. Mekon teettämiseen liittyy tarina, johon sisältyy kankaan mystistä ja jatkuvaa häviämistä, mattoveitsen viuhuntaa, pienentämistä, kaventamista, kursimista, Mman muotojen (tai muodottomuuden) ringissä ihmettelyä: ’Mma, eihän teillä ole lantiota! Ei ollenkaan! Eikä rintoja! Ollenkaan! Ei mitään! Eish!’Voin silti kertoa, että joka kerta kun liikun kaupungilla näistä kankaista tehdyt vaatteet päällä, huomio on herpaantumaton. Positiivisia kommentteja satelee! Enimmäkseen naisilta, jotka ovat ilmeisen ilahtuneita nähdessään kangasta eurooppalaisen sisaren päällä.

*

Here's the dress I had done last week! The fabric is called shweshwe (South Africa) or leteitshe or German Print (Botswana) and is widely used in women's dresses. I lovelovelove this wonderful fabrik in all its colours: rich cholcolate brown, indigo blue and vibrant red. Here you can read more about swheswhe.

12 kommenttia:

Anu kirjoitti...

Tyylikäs! Wau!

Salanimi kirjoitti...

Mielettömän hieno!

Anonyymi kirjoitti...

Toi on ihana! Ihan sinun näköinen. Me jo odoteltiinkin, että minkälainen siitä tulee.. ja kannatti odottaa, kun nyt näkee valmiin päälläsi.
Onnea uudelle mekolle:)
-Kolmen kopla

_hoya_ kirjoitti...

oi voi, ahneus ja kateus iskee! onko mahdollista tilata samanlainen mekko tänne kesäksi? täällä myydään niiiiiiin tylsiä vaatteita. mittojen mukaan? voiko? :-o

Anonyymi kirjoitti...

Uulalaa... oikein hieno! Piti ensin tulla kommentoimaan ja kohta vasta luen tekstin. Ötylii, Maajussitar

Savu kirjoitti...

Anu: Kiitos :)

Salanimi: Kiitos niinikään!

Kolmen kopla: Eikös olekin ihan kuin tehty. Ai mutta niinhän se onkin!

_hoya_: Haa, miksipä ei? Pienellä tai suurela riskillä tosin. Tuokin tehtiin ompelijan itse ottamien mittojen mukaan ja silti oli aika monen käyntikerran tulos. Kaverille toisaalta onnistui kerralla.

Maajussitar: Kiitos!

_hoya_ kirjoitti...

Voih! Odotin kieltävää vastausta, että olisin lopettanut haluamisen heti alkuunsa....

irkku kirjoitti...

Pitäisi kai minun tulla teettämään leninki. Näkisivät ompelijat, että Suomesta löytyy sellainenkin mma, olla on a) rinnat b)lantio, ja hmm, hieman liikaa myös niiden välillä.
Tosin takapuoli on liian litteä sikäläiseen makuun, siitä saattaisi löytyä huomauttamista. Kerran menin siellä räätälille, joka ensi sanoikseen lausahti "Mma, olet lihonut." Asiakas kannattaa pitää iloisena, eiks' niin?

Anonyymi kirjoitti...

Kaunis! Aivan ihana vaate! Ja niin pukeva että!
Miks ei sellaisia saa Suomesta?

Savu kirjoitti...

_hoya_: Esittelen myöhemmin myös kietaisumalliset hameet ja kukaties niitä tulee saataville...Ks. viimeinen kommenttini tässä ;)

Iiris: Heh, joo on raikasta ja reipasta kun asiat sanotaan suoraan!

Eeva: Kiitos! Ehkä jo ensi vuoden puolella saa tätä tyyliä, sikälimikäli asiat etenevät toivottuun suuntaan...Salamyhkäistä, salamyhkäistä...

_hoya_ kirjoitti...

Jee jee!
Jeeeeee!

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoista! Jään odottamaan uutisia!