tiistai 19. tammikuuta 2010

Seal Colony

Cape Crossissa, noin viiden kilometrin päässä hotellista on Namibian suurin cape fur seal- kolonia. Meitä oli peloteltu, että haju on niin hirveä, ettei siellä käytännössä voi viipyä kuin sen pakollisen hetken, mutta varsin hajuherkkänä henkilönäkin voin ylpeänä todeta, että hyvin se meni! Olimme varmaan tunnin tuolla. Taisi olla joku sopiva tuuli tuona päivänä, sillä haju oli aivan siedettävä, satunnaisia kalman löyhkiä lukuunottamatta.

Ranta ja rantavesi oli mustanaan hylkeitä. Kuolleita, lähinnä pieniä hylkeitä, oli myös paljon. En muista prosenttia siitä, kuinka moni hylkeistä menehtyy ensimmäisen vuotensa ja aivan ensimmäisten kuukausiensa aikana, mutta se oli suuri. Ja toki se näkyi paljaalle silmällekin. Moni menehtyy ravinnonpuutteeseen, mutta luontoelokuvista tutut hyeenat ja shakaalit hakevat myös osansa. Hylkeitä kyllä syntyy jatkuvasti, sillä emohylkeet ovat koko ajan raskaana.
Oli mielenkiintoista seurata elämää tuossa saarekkeessa. Vaikka luontokappaleiden inhimillistämistä vastustankin, niin kovin tutulta näytti niiden puuhat! Joku perhe makoili rauhassa aamuaskareiden jälkeen, pienet leikkivät emon ympärillä. Joku kiiruhti mereen kalanhakuun, jossain oli rähinä päällä. Mietin, kuinka suurella alueella hylkeet elämänsä viettävät, millaista sosiaalista kanssakäymistä niillä on, miten elämä tuolla etenee kalanhajuisena, määkivänä, etelä mantereelta puskevan Benguelan virran viilentäessä kuumimimpia tunteita.

Cape Cross on saanut nimensä tutkimusmatkailijoiden tuoman merkin, eli ristin vuoksi. Rannikolle näille main rantautui armon vuonna 1485 portugalilainen Diego Cao. Sen aikainen risti on sittemmin korvattu kivisellä. Etsi kuvista erot :)

*

I am sooo sorry my English speaking readers! I have been so busy downloading these pictures from our holiday to Namibia, that I didnt even stop to translate. From the names of the places You can see places we visited. This cape fur seal colony was one of the most interesting places on our two week long trip. It is situated in Cape Cross, on early stretches of Skeleton Coast.

6 kommenttia:

Famu falsetissa kirjoitti...

Hyvin näyttävät hylkeet viihtyvän.

Pirita kirjoitti...

Muistan vielä sen hajun. Kun kävin tuolla, tuuli juuri väärästä suunnasta. Mutta varsin mielenkiintoinen matkakohde.

Anu kirjoitti...

Voi hylkeitä, voi hylkeitä... Ja hajua...

Karo kirjoitti...

Tokavika hyljekuva on paras! Ihanan ranto :)

Karo kirjoitti...

Siis *rento :)

Kirjailijatar kirjoitti...

Nämä hyljekuvat ovat ihania. Tuo pystykuva, jossa kaksi vaappuu eteenpäin on hellyttävä!