maanantai 24. toukokuuta 2010

Bo Kaap

Bo Kaap on Kapkaupungin muslimikaupunginosa, jonka talot on maalattu kirkkailla väreillä. Alunperin kuulemma erilaisten kauppiaiden toisistaan erottamiseksi.

Näillä kujilla törmäsimme sunnuntaiaamuna nuoreen mieheen, joka harppoi pienen väkijoukon keskelle, pysähtyi ja latasi lippaan aseeseensa. Olimme jo aivan lähellä heitä, ohittamassa. En voinut uskoa silmiäni, kaikki kävi kuin hidastetusta filmistä. Sanoin vain miehelle nopeasti "tolla tyypillä on ase nyt käännytään". Mieskin näki aseen, totesi sen oikeaksi ja samassa käännyttiin. Kun loittonimme, takaa kuului vain keskustelua, ei laukauksia - onneksi. Huh silti. Kyllä säikäytti. Vaikka kyseessä olikin ilmeinen show off-tyyppinen tilanne, näin sieluni silmin salamannopeasti mahdollisuuden olla väärässä paikassa väärään aikaan. Kun tärinä lakkasi, jatkoimme eri katua ylöspäin.

Bo Kaap on valtavan kaunis. Siellä kannattaa ehdottomasti (edellä kerrotusta huolimatta!) käydä ja pysähtyä ainakin Street Wires -rautalankatyöpajassa ja Monkeybiz-kompleksissa. Kerron tuon tapauksen täällä sen vuoksi, että se oli vasta toinen pelottava tilanne kaikkien näiden kahdeksan reissuvuotemme ja kymmenien matkojen aikana Etelä-Afrikassa. Ja se tuli aivan kulman takaa, kirjaimellisesti! Eli vaikka rikollisuus ei varsinaisesti kaikkialla rehota, aina kannattaa olla valppaana. Ja vaikka juuri Kapkaupunki periaatteessa on turvallisempi kuin vaikkapa Johannesburg, tilanteita saattaa sattua missä vaan. Eikä vain Etelä-Afrikassa! Alleviivaan ja korostan, että tämäkään sinänsä pelottava kohtaus ei muuta suhtautumistamme kyseiseen maahan tai kaupunkiin. Tietysti eri ääni olisi kellossa, jos oikeasti olisi sattunut jotain. Etelä Afrikassa ON paljon rikollisuutta ja väkivaltaa, mutta tekijänä ovat aina yksittäiset tyypit, ei koko maa/kansa/kansanosa/maanosa. Jalkkisturistina olisin kyllä ekstrasuperhypervarovainen! On oletettavaa että iso tapahtuma kerää myös ison joukon bad elementtiä kytikselle.

Joku tsotsi murtopuuhissa Monkeybiziin?!

1 kommentti:

Wanha kirjoitti...

Kivan näköinen paikka!

Voin vain kuvitella kuinka olet ollut sydän kurkussa. Mutta tosiaan, suurimmassa osassa maailmaa matkustaminen on turvallista kun käyttää sitä kuuluisaa maalaisjärkeä :) Ja onhan sitä turisteille sattunut Suomessakin..