keskiviikko 17. maaliskuuta 2010

Mochudissa


Tänään piipahdimme Liisa-tädin kanssa Mochudissa, MmaRamotswen ja raipparangaistusten kotikylässä :P Parhaillaan olikin meneillään kokous kgotlassa, näimme uuden Kgosi Kgafelankin aivan ilmielävänä!

Botswanassa on useita eri klaaneja, joilla kaikilla on omat päälliköt, eli kgosit. Perinteistä kyläoikeutta käydään kgotlassa, jossa myös alueen muut pikkupäälliköt kokoontuvat. Tänään todistimme tämmöistä neuvonpitoa - ymmärrettävästikään ei saanut ottaa valokuvia. Emme tiedä, jaettiinko raippoja vai mitä, mutta kuulemma yleensä Kgosi Kgololle eli pääpäällikölle tulee valitustyyppiset asiat alueilta. Yleisimmin ratkotaan ihmissuhteisiin liittyviä teemoja, myös maan ja karjanomistuksesta käydään keskustelua. Bakgatla-klaanissa (johon Mochudi kuuluu) ei muuten ole naiskgoseja mutta Ramotswassa on, Iiris en nyt muista minkä klaanin aluetta se on?!


Kaikilla klaaneilla on oma toteemieläin, bakgatloilla se on apina. Popon klaanilla se on krokotiili :D
Mochudissa käytiin tietysti museossa ja kiipeiltiin kalliotamaanien kanssa ihastelemassa kaunista kylää. Mochudi on valtavan nätti ja erityisen perinteinen kylä, jossa ollaan aidosti ylpeitä omasta kulttuurista ja traditioista! Siellä on muuten aloitettu parinkymmenen vuoden tauon jälkeen naisten ja miesten initiaatioleirit. Tänä vuonna pidetään leiri vain naisille, sillä miesten oletetaan olevan kiireisiä MM-jalkapalloilun kanssa! Eli toisaalta perinteistäkin joustetaan, kun tarpeeksi tärkeä syy on..!


ps. mummu kiittää paranemistoivotuksista ja kertoo, että päivä päivältä menee paremmin liikehdintä! Kipujakaan ei ole ja kipsistä pilkistävien varpaiden sävy on hyvä. (nimimerkillä neurottiinen paranemista tarkkaileva tytär)

3 kommenttia:

irkku kirjoitti...

Olisko Balete? Ja toteemieläin sitten puhveli?

Wanha kirjoitti...

Mahtavuutta! Olisipa ihana päästä itse paikan päälle. Elämä siellä on niin erilaista kuin esim. täällä Euroopassa.

Kiva, että mummun jalka paranee hyvin!

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoisia noi klaanijutut... Sattumalta näin helmikuun Kodin Kuvalehdestä jutun tästä täkäläisestä naisetsivästä (mma R). Joku Chris (?) kierrättää turisteja siel kuvauspaikoilla/kirjan tapahtumapaikoilla... Nyt en muista enää näitä nimiä/paikkoja, kun ko lehti on kierrätyksessä :).
Terkkuja, Maajussitar